Kako steći bolje preduzetničke navike u 4 koraka

Naslovna najnovije

Ukorenjene navike je veoma teško zaustaviti, ponavljanje neke navike kontinuirano je jača, čineći je sve težom i otežavajući odvajanje od obrasca ponašanja. A započinjanje nečeg novog zahteva dodatni fokus, pažnju i snagu volje. Pa kako to možete učiniti?

U dobru ili zlu, naše navike nas definišu i, ako su dovoljno značajne, mogu oblikovati našu budućnost. Navike koje svakodnevno upražnjavamo, bile one velike ili male, na kraju se zbrajaju kao zbir našeg ponašanja.

Oni utiču na naše odluke, naše postupke, pa čak i na naše unutrašnje misli i osećanja. Dobre navike mogu nas učiniti pametnijima, fizički spremnijima i boljima u poslu, dok nas loše navike stagniraju - i možda sabotiraju sopstvenu karijeru.

Shodno tome, mogućnost pozitivnog menjanja naših navika (tj. uvođenje novih dobrih navika i uklanjanje starih loših navika) jedan je od najvećih ključeva dugoročnog uspeha, bez obzira na to kako taj uspeh definišete. Naravno, ovde je stvar u tome što promena navika može biti veoma teška. Ukorenjene navike je izuzetno teško zaustaviti; praktikovanje neke navike kontinuirano je jača, čineći je sve težom i teže odvajanje od obrasca. A započinjanje nečeg novog zahteva još fokusa, pažnje i snage volje.

Kako kao preduzetnik možete stvoriti bolje navike?

Vaš prvi posao je razumevanje „anatomije“ navike. Zašto se navike formiraju i kako izgledaju?

Može se smatrati da se navike odvijaju u četiri mini faze:

  • Početni upit. Prvo, postoji neka vrsta početnog upita. Nešto služi kao okidač zbog kojeg želite da nešto preduzmete. Na primer, na putu do posla možete proći pored kafića koji vas podseća na ona ukusna kapućino pića koja volite. Ili ćete možda čuti ton ili osetiti vibraciju kad god dobijete novu e-poruku.
  • Žudnja. Dalje, upit pokreće žudnju. Vidite kafić pa počinjete da razmišljate o ukusu kapućina. Čujete melodiju zvona, pa počinjete da osećate zabrinutost zbog toga šta bi e-pošta mogla biti - i zbog činjenice da biste verovatno trebali odmah da odgovorite na nju ili bi se moglo dogoditi nešto loše.
  • Akcija. Kao odgovor na žudnju, preduzećete akciju. Ovo je srž navike. Uđite u kafić da biste naručili. Podignete telefon i pogledate e-poštu.
  • Nagrada. Konačno, iskusite nagradu, obično u obliku oslobođenih hemikalija za dobro osećanje u centru nagrađivanja mozga. Možda ćete probati nešto slatko ili ćete osećati duboko olakšanje proverom e-pošte.

 

Ove četiri faze mogu poslužiti kao nacrt koji vam može pomoći da analizirate i eliminišete svoje loše navike - ili da konstruišete nove navike od nule.

Prestanak loše navike

 

Pogledajmo prvo razbijanje loše navike.

Uklonite ili izmenite okidač. Vaš prvi posao je da promenite stimulus - pokretački događaj koji započinje ciklus. U nekim slučajevima je to lako. Na primer, možete jednostavno isključiti obaveštenja kada dobijete e-poštu. Ponekad bi ovo moglo biti izazovnije; na primer, možda ćete morati da krenete novim putem do posla.

Unesite neprijatan odgovor. Čak i nakon promene okidača, možda ćete morati da se suočite sa preostalim osećajem. Ili možda uopšte nećete moći da promenite okidač. U tim slučajevima uvedite neprijatan odgovor na okidač. Ovo je više mentalna vežba; na primer, možete li naučiti da kapućino doživljavate kao nešto nezdravo ili grubo?

Otežajte akciju. Navike je teško nastaviti ako zahtevaju dodatni fizički ili mentalni napor. Na primer, možete da sakrijete ikonu pošte na telefonu, tako da ne možete da proverite e-poštu tako impulsivno.
Neka nagrada bude nezadovoljavajuća.

Konačno, ispunjavanjem te navike mogao bi biti nezadovoljavajući. Na primer, možete početi da pijete kafu bez kofeina kako biste smanjili prijatan osećaj koji biste inače osećali od pića sa kofeinom.

Pokretanje nove navike

 

Kako možete započeti novu naviku?

  • Dajte sebi automatski podsetnik. Sve počinje okidačem. Podesite nešto automatski, poput melodije zvona, ili ostavite vizuelna uputstva za sebe, poput lepljivih papirića, za početak.
  • Učinite podsetnik atraktivnim. Počnite da izazivate žudnju u sebi. Pronađite način da pojam bavljenja tom navikom učinite privlačnim.
  • Smanjite otpor. Olakšajte naviku. Kupite bolji alat ili opremu da biste olakšali posao ili započnite naviku s nekim drugim da biste dodali društveni pritisak.
  • Nagradite se. Napokon, odvojite vreme da se nagradite. Neke navike, poput fizičkog vežbanja, dolaze sa sopstvenom prirodnom nagradom. U suprotnom, naviku ćete morati da potkrepite nagradom za sebe, poput malog slatkiša ili druge vrste prepuštanja hedonizmu.

 

Bez obzira na to da li su vaši ciljevi svakodnevno vežbanje, prestajanje da automatski odgovarate na svaku e-poštu, pisanje bloga redovnije ili nešto između toga, ove smernice mogu vam pomoći da prekinete svoje loše navike i započnete nove.

To ne znači da će proces biti lak, ali ćete bar imati sistem koji može da pokreće vaše odluke i ponašanja u budućnosti.

Izvor: entrepreneur.com