Intervju Marija Janjić

Zanimljivosti

„Jako je lep osećaj biti pozvan da igraš za seniorsku reprezentaciju, a još bolji kada upišete četvrtu godinu master studija na PEP. Sve se može postići uz dobru organizaciju”- istakla je mlada rukometašica u emisji pomoravskoih studenata ,,Studioza kolektiv”, koja se emituje svake srede na Radio Jagodina.

Rođena Čačanka dvadesetrogodišnja rukometašica Jagodine, Marija Janjić ostvaruje sve svoje ciljeve i sportske i studentske, a njen recept za uspeh je marljiv rad, posvećenost  i strpljenje. Ona je reprezentativka Srbije i jedna od najboljih rukometašica Jagodine, a pored toga,  završila je osnovne studije i sada je na četvrtoj godini master studija  na Visokoj školi za Poslovnu  ekonomiju i preduzetništvo. Marija Janjić bila je gost emijsije pomoravskih studneata ,,Studioza koletiv”, koja se emituje sva srede od 13 do 15 sati na Radio Jagodina, odnosno 97,3 mhg.

 

Koliko dugo treniraš rukomet?

Marija Janjić: Rukomet treniram od svoje desete godine. Prve korake sam načinila u Čačku, gde sam rodjena.Već treću sezonu igram u Jagodini, gde sam se kompletno afirmisala kao igračica. Od igračice iz ,,druge postave” u Čačku, izborila sam se za startera u Jagodini i postala reprezentativka Srbije. Ali i što se tiče studiranja, jer sam završila osnovne studije i sada sam na četvrtoj godini master studija na Visokoj školi za Poslovnu  ekonomiju i preduzetništvo.

 

Imaš li uzore u ovom sportu?

Marija Janjić: Naravno. Uzor mi je legendrana Bojana Petrović, koja još uvek igra za podgoričku ,,Budućnost”. Ona, kao i ja, igra na poziciji levog beka. Moram da kažem da sam tek u Jagodini počela da igram na toj poziciji, te se ta odluka ispostavila kao pun pogodak. Igra u odbrani nikada nije dovođena u pitanje. Ubrzo je moje kvalitete   prepoznao sečekor Saša Bošković i eto mene po prvi put u dresu sa državnim grbom. Nisam selektirana u mlađim kategorijama, jer sam u Čačku igrala isključivo na poziciji desnog beka i imal jako malu minutažu.   

 

Da li si sa svojim klubom već osvajala neka priznanja?

Marija Janjić: Kao što sam kazala, dolazak u Jagodinu se ispotavio kao pun pogodak za mene, a nadam se i Jagodinu.  Prošla sezona bila je za mene i kluba najuspešnija, igrali smo u finalu Kupa Srbije, stigli do drugog mesta na tabeli. Bili smo zasluženo drugi u ženskom rukometu u Srbiji, jer nažalost nismo uspeli da pobedimo glavnog rivala Zaječar. Posle uspešne sezone, usledio je za mene još bolji početak ovogodišnjeg prvenstva. Dobre igre u Kupu kupova Evropske rukoemtne federacije uslovi su poziv u seniorsku reprezentaciju Srbiji i bila tri nedelje na pripremama. Odigrali smo dva turnira u Hrvatskoj i Rumuniji. Selektor je bio zadovoljan mojim igrama. Debi u reprezentaciji je uz, uspešno studiranje na PEP, ostvarenje sna svake igračice. Jako lep osećaj i jako mi je drago zbog toga.

 

Pored toga što se aktivno baviš rukometom, ti si i student. Kako uspevaš da uskladiš obaveze na fakultetu sa rukometom?

Marija Janjić:Studiram na Fakultetu za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo i kao što rekoh trenutno sam na četvrtoj godini master studija. Jako je teško studirati i profesionalno se baviti nekim sportom, ali ako čovek nešto voli, to mu i nije teško. Može se sve postići uz dobru organizaciju. Malo je vrhunskih sportista koji mogu na oba koloseka, meni se posrećilo. Imam veliko razumevanje profesora na PEP za  moje obaveze u rukometu, ali im zato uzvraćam na ispitima. Nisam kalkulant i zabušant, koliko vredim toliko pokažem i na ispitu. Posavetovala bi sve sportiste da upišu neku školu, jer samo tako mogu mirno da  završe karijeru i da nastave da se bave nekim drugim zanimanjem.     

 

Razgovarao: Dušan Miletić