EACEA dodelila Erazmus povelju Visokoj školi PEP

Naslovna najnovije

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelne sadržaje i kulturu Evropske komisije (EACEA) dodelila je Erazmus povelju Visokoj školi za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (Erasmus Charter for Higher Education – ECHE 2021-2027).

Erazmus povelja za visoko obrazovanje (Erasmus Charter for Higher Education – ECHE 2021-2027) pruža osnovni okvir kvaliteta evropske i internacionalne saradnje. Ona predstavlja AKREDITACIJU visokoškolske institucije pri Evropskoj komisiji u Briselu. Na osnovu ovog dokumenta visokoškolska ustanova iz programskih zemalja stiče pravo za konkurisanje i učestvovanje u projektima Erazmus+ programa. Povelja sadrži osnovne principe koje visokoškolske ustanove moraju da poštuju da bi mogle da učestvuju u programu.

Prijave visokoškolskih ustanova ocenjivali su nezavisni eksperti Izvršne agencije za programe u oblasti obrazovanja, kulture i medija Evropske komisije (EACEA), koji su prijavu Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo pozitivno ocenili po svim kriterijumima. Tako se Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo našla u društvu 36 visokoškolskih institucija u Srbiji koji su dobili povelju za period 2021-2027.

Kao nosilac Erazmus povelje za period 2021-2027. Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo će moći i dalje da razvija i unapređuje evropsku i međunarodnu saradnju učestvujući u svim delovima Erazmus+ programa.

Erazmus poveljom za visoko obrazovanje precizirani su i definisani osnovni principi radu, koji se moraju poštovati u procesima realizacije projekata. To je preduslov za visokoškolsku instiuciju da može u budućnosti prijavljuje se i realizuje projekte u okviru Erazmus+ programa za visoko obrazovanje. Cilj posedovanja povelje je kontinuirano unapređenje kvaliteta rada visokoškolskih institucija u domenu međunarodne saradnje, mobilnosti, administrativnih servisa i kapaciteta za upravljanje međunarodnim projektima, a ujedno služi i kao mehanizam kontrole kvaliteta rada jedne visokoškolske ustanove.

Erazmus+ program je najveći evropski program finansiranja projekata u oblasti obrazovanja, mladih i sporta. Prvu Erasmus povelju Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo je stekla 2018. godine. To je bio preduslov za učestvovanje u Erasmus programu za prethodni period 2014-2020. godine, kada je Srbija (2019. godine) promenila status iz partnerske zemlje u programsku zemlju.