SVETSKI LIDERI: Multilateralna saradnja za globalni oporavak

Naslovna najnovije

U septembru 2000. godine 189 zemalja je potpisalo „Milenijumsku deklaraciju“, odredivši principe međunarodne saradnje za novu eru napretka ka ostvarenju zajedničkih ciljeva.

Nakon izlaska iz Hladnog rata, bili smo uvereni da imamo kapacitete da izgradimo multilateralni poredak koji može da se uhvati u koštac s velikim izazovima našeg vremena – sa glađu i krajnjim siromaštvom, degradiranjem životne sredine, bolestima, ekonomskim šokovima i sprečavanjem sukoba.

U septembru 2015. su se sve zemlje ponovo posvetile ambicioznoj agendi da se zajedno uhvate u koštac s globalnim izazovima – Agendi Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030.

Naš svet prolazi kroz suprotne trendove, što dovodi do povećanja prosperiteta na globalnom nivou, dok nejednakosti ostaju iste ili se povećavaju.

Demokratije se šire, dok istovremeno oživljavaju nacionalizam i protekcionizam.

U poslednjih nekoliko decenija dve velike krize remete naša društva i slabe naše zajedničke političke okvire, dovodeći u sumnju naše kapacitete da prevazilazimo šokove, suočavamo se sa njihovim osnovnim uzročnicima i obezbeđujemo bolju budućnost za predstojeće generacije.

One nas takođe podsećaju koliko smo međusobno zavisni. Najozbiljnije krize zahtevaju najambicioznije odluke da bi se oblikovala budućnost.

Verujemo da ova može da bude prilika za ponovnu izgradnju konsenzusa za međunarodni poredak koji je zasnovan na multilateralizmu i vladavini prava kroz efikasnu saradnju, solidarnost i koordinaciju.

U tom duhu smo rešeni da radimo zajedno sa i u okviru Ujedinjenih nacija, regionalnih organizacija, međunarodnih foruma kao što su G-7 i G-20 i ad hok koalicija na rešavanju globalnih izazova s kojima se budemo suočavali sada i u budućnosti.

Zdravlje je najveći prioritet.

Kriza kovida 19 je najveći test globalne solidarnosti u poslednjih nekoliko generacija.

Ona nas podseća na jednu očiglednu činjenicu – usred pandemije naš lanac zdravstvene bezbednosti je jak tek onoliko koliko je najslabiji zdravstveni sistem.

Kovid 19, gde god bio, svuda predstavlja opasnost po ljude i ekonomije. Pandemija zahteva snažan koordinisani međunarodni odgovor kojim se brzo povećava pristup testovima, lečenjima i vakcinama i kojim se prepoznaje široko rasprostranjena imunizacija kao globalno javno dobro koje mora da bude dostupno i priuštivo svima.

S tim u vezi, u potpunosti podržavamo jedinstvenu globalnu platformu Akcelerator ACT (ACT-Pristup alatima protiv kovida-19), koju je u aprilu pokrenula Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i partneri G-20. Da bi ispunio svoju misiju, Akceleratoru ACT je hitno potrebna šira politička i finansijska podrška.

Takođe promovišemo slobodan protok podataka između partnera i dobrovoljno licenciranje intelektualne svojine.

Na duže staze nam je takođe potrebna nezavisna i sveobuhvatna procena našeg odgovora da bismo izvukli lekcije iz ove pandemije i bolje se pripremili za sledeću.

Potpisnici: Emanuel Makron, Angela Merkel, Maki Sol, Antonio Gutereš, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen

Izvor: Danas/Project Syndicate