Okrugli sto "Inovaciono preduzetništvo u Republici Srbiji - Razvoj tehnoloških i društvenih inovacija u Republici Srbiji"

Naslovna najnovije

Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo bila je domaćin okruglog stola "Inovaciono preduzetništvo u Republici Srbiji - Razvoj tehnoloških i društvenih inovacija u Republici Srbiji". Okrugli sto je održan 23. oktobra u Hotelu "Srbija" u Beogradu, u sklopu Desete međunarodne naučne konferencije "ZAPOŠLJAVANJE, OBRAZOVANJE I PREDUZETNIŠTVO". Istovremeno, okrugli sto je deo projekta Inovativna Srbija, koji realizuje Biznis inkubator Kruševac u saradnji sa Vladom Srbije i nadležnim ministarstvom.
 
Dr Goran Lapčević predstavio je projekat Inovativna Srbija i izvestio o položaju Srbije na međunarodnoj listi inovativnosti zemalja. Srbija se nalazi na 54 mestu.

- Nadam se da će naš današnji skup dati doprinos da Srbija postane za gram inovativnija nego što danas jeste - rekao je dr Lapčević.

null

Pomoćnik direktora za nastavu VŠ PEP dr Maja Cogoljević govorila je o značaju inovacija za razvoj privrede.

-Inovacije predstavljaju vitalni deo konkuretnosti u globalnoj ekonomiji, što temu ovog okruglog stola čini najbitnijom za prosperitet srpske privrede. Kjučni pravac na kojem bi trebalo da se bazira napredak privrednog sektora u Srbiji jeste razvoj inovativnosti malih i srednjih preduzeća, koja predstavljaju najefikasniji i najfleksibilniji deo savremene privrede, stub konkurentnosti i ukupnog privrednog razovoja - rekla je dr Cogoljević.
 
Direktorka Biznis inkubatora Kruševac Martina Manojlović objasnila je da je kroz taj projekat do sada skoro 190 preduzeća dobilo podršku u najvažnim trenucima svog rada, predstavila je brojne edukativne aktivnosti koje se sprovode, ali i planove za budućnost koji predviđaju i izgradnju sajamskog prostora u Kruševcu.

null

U nastavku okruglog stola "Inovaciono preduzetništvo u Republici Srbiji - Razvoj tehnoloških i društvenih inovacija u Republici Srbiji" predstavljena su četiri istraživanja o inovacijama. U radu okruglog stola su učestvovali naučnici iz Srbije i regiona, a veliki broj stručnjaka iz celog sveta pratio je događaj onlajn.