Okrugli sto „Borba protiv ilegalne trgovine kroz istraživanje, obrazovanje i podizanje svesti“

Naslovna najnovije

„Borba protiv ilegalne trgovine kroz istraživanje, obrazovanje i podizanje svesti“ naziv je okruglog stola koji je održan od 20. do 22. jula 2021. na Visokoj školi za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo. Visoka škola PEP od juna 2019. godine realizuje istoimeni projekat fokusiran na ilegalnu trgovinu duvanom, analizirajući vezu između ilegalne trgovine i drugih povezanih krivičnih dela.

Ciljevi projekta su ispitivanje nezakonitih poslova kao što su: krijumčarenje duvana, falsifikovanje duvanskih i alkoholnih proizvoda; utvrđivanje veze ilegalne trgovine sa drugim oblicima kriminala; utvrđivanje nedostataka u postojećem zakonskom okviru; razvijanje i sprovođenje trening kurseva u oblasti borbe protiv ilegalne trgovine za policijske i carinske službenike, poreske organe itd; sprovođenje široke komunikacijske kampanje za podizanje svesti o problemu ilegalne trgovine i njenih veza sa drugim oblicima kriminala. 

Učešće na okruglom stolu „Borba protiv ilegalne trgovine kroz istraživanje, obrazovanje i podizanje svesti“ uzeo je veliki broj stručnjaka iz čitavog regiona koji su predstavili rezultate svojih istraživanja. 

Visoka škola PEP je nosilac projekta „Borba protiv ilegalne trgovine kroz istraživanje, obrazovanje i podizanje svesti“. Profesori PEP-a su naporno radili, sproveli opsežno istraživanja i analizirali dobijene razultate koji se pre svega odnose na ilegalnu trgovinu duvanom. Tržište duvana je jedno od najregulisanijih tržišta u svetu, pa ipak nezakonita trgovina i krijumčarenje duvana prisutni su u ovom regionu čitav niz godina - rekla je prof. dr Gordana Đorđević otvarajući okrugli sto, a zatim je iznela podatke o razmerama sive ekonomije u oblasti duvanskih proizvoda u Srbiji u 2019. i 2020. godini.

Projekat „Borba protiv ilegalne trgovine kroz istraživanje, obrazovanje i podizanje svesti“ finansiran je od strane PMI IMPACT – globalna inicijativa koju je pokrenuo Philip Morris International Inc za podršku javnim, privatnim i nevladinim organizacijama za razvoj i sprovođenje projekata protiv ilegalne trgovine i povezanih krivičnih dela.