10. međunarodna naučna konferencija "ZAPOŠLJAVANJE, OBRAZOVANJE I PREDUZETNIŠTVO"

Naslovna najnovije

Deseta međunarodna naučna konferencija "ZAPOŠLJAVANJE, OBRAZOVANJE I PREDUZETNIŠTVO – EEE 2021" u organizaciji Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo izazvala je veliku pažnju međunarodne stručne javnosti. 

Prezentovano je preko 30 naučnih radova iz više zemalja, među kojima su Rusija, Ukrajina, Italija, Rumunija, Alžir, Iran, Mađarska, Kanada i druge. Konferencija je održana u periodu od 21. do 23. oktobra u Hotelu “Srbija” u Beogradu.

Konferenciju je otvorio osnivač VŠ PEP dr Dušan Cogoljević, koji je podsetio na 10 uspešnih godina ovog naučnog skupa.

null

- Za 10 godina rada Konferencije na njoj su učestvovali naučnici iz 40 zemalja, sa pet kontinenata, 550 naučnih radova je objavljeno u 30 zbornika, a u njihovoj izradi je učestvovalo preko 1000 autorа – podsetio je dr Cogoljević i poželeo srećan početak rada učesnicima.

Pomoćnik ministra privrede i ekonomije Katarina Obradović-Jovanović čestitala je Visokoj školi za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo deceniju uspešnog organizovanja ovog značajnog skupa.

null

- Saradnja nauke i privrede je važna u svim oblastima, a naručito u oblasti preduzetništva i zato mi je veliko zadovoljstvo da budem ovde sa vama – rekla je Obradović- Jovanović. Ona je uputila poziv kako profesorima VŠ PEP, tako i drugim učesnicima Konferencije, da se uključe u izradu nove Strategije za mala i velika preduzeća na kojoj Ministarstvo privrede i ekonomije aktivno radi.

Predsednik naučnog odbora Konferencije akademik dr Mirjana Radović Marković rekla je da su dosadašnji rezultati rada na ovom projektu imali snažan uticaj na razvoj naučnih oblasti kojima se EEE bavi.

null

- Na našu Konferenciju rado dolaze i domaći i strani autori. Veoma sam ponosna na uticaj ove Konferencije na razvoj obrazovanja, zapošljavanja i preduzetništva u poslednjih 10 godina – rekla je ona.

Konferencija je realizovana u saradnji sa Visokom poslovnom školom strukovnih studija ,,Prof. dr Radomir Bojković” iz Kruševaca (Srbija), Severno-Kavkaski federalnim Univerzitetom (Rusija), Internacionalnim koledžom za interdisciplinarne studije (SAD), Fakultetom za preduzetništvo – Univerziteta u Teheranu (Iran), Beogradskom bankarskom akademijom (Srbija), Fakultetom za filozofiju – Univerziteta u Sofiji “St. Kliment Ohridski” (Bugarska), Univerzitetom za telekomunikacije i poštanski saobraćaj iz Sofije (Bugarska), Institutom za ekonomska istraživanja pri Bugarskoj akademiji nauka iz Sofije (Bugarska) i Univerzitetom primenjenih nauka Stanislaw Staszic, Pila, (Poljska).

null

Konferencija "ZAPOŠLJAVANJE, OBRAZOVANJE I PREDUZETNIŠTVO" je dobra platforma za razmenu međunarodnih iskustava i dobre prakse usmerene na smanjenje visokih stopa nezaposlenosti i podsticanje zapošljavanja preko većeg dinamizma u razvoju privatnog preduzetništva, kako na nivou nacionalnih ekonomija tako i u globalnim okvirima. Takođe, pomaže da se razmotre različite mogućnosti i domeni razvijanja preduzetničkih firmi, omogućava da se odredi u kom pravcu bi trebalo da se razvijaju nove strategije preduzetničkog obrazovanja, kako bi se podstakla kreativnost, razvoj individualnosti, kreativnog i logičkog mišljenja, što su važni preduslovi podsticanja preduzetničkih inicijativa u praksi. Otvaraju se mogućnosti preispitivanja bolje sinergije izmedju naučnih i obrazovnih institucija sa poslovnim okruženjem.

Značaj konferencije se najbolje ogleda u tome, što je uprkos pandemiji i opasnostima sa kojima se suočavamo, veliki broj stranih stručnjaka želeo da uživo učestvuje na njoj.