Bunt sitnih investitora uzdrmao Berzu

Naslovna najnovije

Mada je prošlonedeljni osvetnički revolt malih ulagača neposredno nišanio hedž fondove, ispostavilo se da je masovna akcija itekako protresla Berzu na Vol Stritu i razotkrila prikirvene tehnike kojima država pomaže i podstiče sve ubrzanije uvećanje bogatstva najmoćnijih.

Najbogatiji su možda i ponajbolje razumeli kolika je potencijalna opasnost od prošlonedeljnih, ali i eventualnih budućih napada sitnih berzanskih ulagača.

Nisu čekali ni trena, već su odmah angažovali svog najvećeg zaštitnika, državu, pa je tako novi sekretar za finansije SAD Džedet Jelen već pozvala predstavnika SEC-a, regulatornog tela za berzansko poslovanje FED-a, Američke robne berze, kao i odeljka FED-a za državu Njujork na sastanak. Tema su prošlonedljni događaji na Berzi, kada su milioni malih ulagača objedinjenim nastupom ozbljno ugrozili interese, pa i opstanak pojedinih hedž fondova.

Koliko je reč i o snažnoj opomeni vlasti govori podatak da je već za 18. februar, na osnovu zahteva više  senatora, zakazano istražno saslušanje u Odboru za finansije Kongresa SAD.
Finansijska elita je brzo shvatila da slučaj nimalo nije naivan i da se ne može svesti na izolovani atak gnevnih i frustriranih sitnih investitora. Uzdrmana je Berza na Vol Stritu, način kako funkcioniše, pogotovo od vremena kada je nekadašnji predsednik SAD Ronald Regan transformisao poslovanje.

Ispostavilo se tako da od promena korist ima sve manja grupa najbogatijih, a svi ostali pre ili kasnije postaju deo ogromne gubitničke većine. Pogledajmo prvo kako se privodi kraju nedavna navala malih ulagača okupljenih oko diskusione grupe VKS koji su preko platforme "Robinhud" uzvratili hedž fondovima na njihov pokušaj da proizvedu i klade se na pad cene akcija posrnulog prodvaca video-igara Gejmspot.
Kao što su mediji pisali, mali su masovnom kupovinom umesto očekivanog pada podstakli ekstreman rast akcija, pa su fondovi pretrpeli ozbiljan gubitak. Akcije su sa polaznih 18 u jednom trenutku dostigle čak 383 dolara. Nekoliko ponajviše izloženih fondova našlo se u ozbiljnim problemima.

U manjoj meri slična strategija je zauzeta i pri "odbrani" poznatog lanca bioskopa i aviokompanije čije nevolje su hedž fondovi takođe pokušali učiniti još većim. No, tada je stupio na delo odbrambeni mehanizam bogatih.

Nekoliko platformi preko kojih su razmenjivali saznanja i planove mali ulagači ukinulo je grupe u kojima se dabatovalo pod iznenadnom optužbom da je reč o ekstremističkim skupinama. "Robinhud" je zabranio sitnim ulagačima da kupuju akcije preko njegove (besplatne) platfome, već su jedino mogli prodavati.

Istovremeno, pak, fondovi su mogli i kupovati i prodavati akcije. Time je onemogućena bazična strategija malih, dug period neprekidne kupovine akcija.

Mali su počeli promenom ocene kvaliteta platforme sa četiri na samo jednu zvedicu, što bitno menja percepciju "Robinhuda" kod korisnika, ali je Gugl u preko 100.000 pojedinačnih slučajeva jednostavno vratio staru  ocenu usluge, potpuno neaktuelnu u vreme dramatičnih prošlonedeljnih događanja.

Izvor: 021.rs/Ž.L.