Škola preduzetništva u sportu - okrugli sto

Naslovna najnovije

U prostorijama Privredne komore Srbije u Resavskoj ulici, održan je okrugli sto na temu „Preduzetništvo u sportu-sinergija znanja, sporta i privrede“. Skup je organizovan povodom pokretanja Škole preduzetništva u sportu, sa namerom da ukaže na koji način je moguće finansirati sportske klubove i saveze i kako da se uloženi novac vrati kroz primere svetskih klubova, ali i malih sportskih organizacija u Srbiji koje su uspele bez pomoći države. 

Okupili su se za tim stolom predstavnici sportskih institucija, agencija i institucija obrazovanja, uspešni preduzetnici i menadžeri u sportu.

Predstavljeni su primeri uspešnih sportsko-privrednih kompanija, kao i učešće sporta u privredi Srbije.

Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog saveza je pričao o funkcionisanju sportskih društava u Španiji, o Barseloni i Realu koji pored ogromnih prihoda proširuju poslovanje svojih „kompanija“ kako bi došli do dodatnih prihoda, i na sve moguće načine zarađuju novac.

Bata Đorđević je naglasio da je sport u svetu veliki biznis, i pričao o tome šta treba raditi da bi se finansiranje sporta u Srbiji poboljšalo. S obzirom da država nije u mogućnosti da sve sportove pomogne, Potrebno je uključiti se u privredu i učestvovati u projektima koji ne moraju uvek da budu u vezi sporta, i na taj način obezbediti sebi dodatna sredstva. Konstatovao je da u našem sportu odavno postoje privredni subjekti koji su na ovaj način organizovani i veoma dobro doprinose samofinansiranju sportskih aktivnosti, ali ih je nedovoljno i nisu deo sistemkih rešenja.

Osnivač Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo dr Dušan Cogoljević pričao je po čemu je PEP karakterističan, a to je veoma veliki broj studenata sportista. Napomenuo je da od 240 stpendija za studente 45% pripada sportistima. Govorio je o novom modelu koji je napravljen u Srbiji, koji motiviše sportiste da se školuju i da uče, i to sve besplatno tako što sa dve osvojene medalje godišnje dobiju besplatnu stipendiju za školovanje na PEP-u.

Međutim, kako mnogi profesionalni sportisti nemaju vremena, neformalni tip obrazovanja kakav će biti na Školi preduzetništva u sportu je dobro rešenje za njih.  

Jedan od glavnih inicijatora Škole preduzetništva u sportu (spus.edu.rs) i okruglog stola je košarkaški trener i sportski pedagog Bratislav Bata Đorđević zajedno sa Visokom školom za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo, Fondacijom sporta mladih (FSM) i Srbija startapa, sa ciljem da izgradi veze između dinamične industrije sporta i preduzetništva u Srbiji.

Koncept Škole preduzetništva u sportu je da pruži individualan pristup za razičite oblike preduzetništva i inovacija kroz aktivnosti u oblastima biznisa, javnog sektora, socijalnog preduzetništva i rada sa osetljivim grupama, proizvodnje i novih tehnologija.

Program Škole preduzetništva u sportu je fokusiran na pojedinca, na analizu i maksimiziranje njegovih ličnih i profesionalnih predispozicija za proaktivan pristup, preuzimanje rizika, inovativnost i prepoznavanje šansi.

Nastava Škole je jedinstvena po visokom stepenu povezivanja praktičnih i teoretskih oblasti i angažovanja uspešnih preduzetnika koji u saradnji sa profesorima će osigurati sticanje znanja i veština za povezivanje različitih disciplina u perspektivnu preduzetničku inicijativu, uključujući sportski marketing i sportski menadžment.