Sabor kumova 2017

Naslovna najnovije

Dvodnevni Sabor kumova, na planini Jelici u selu Goračići kod Guče, održan je 10. i 11. juna 2017. godine. Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo, u saradnji sa opštinom Lučani i Centrom za kulturu i sport opštine Lučani, je već osam godina generalni pokrovitelj ove jedinstvene manifestacije koja se održava svake godine u ovom periodu.

Uz zvuke srpske himne i mlade folkloraše počeo je još jedan festival narodnih običaja, srpskih specijaliteta, trubačke muzike i sporta.

Sabor kumova su otvorili predsednik Opštine Lučani Vesna Stambolić i direktor Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (PEP) prof. dr Jovan Živadinović.  

U planinskom ambijentu Goračića održala su se mnogobrojna takmičenja:

 „Kumovski višeboj“ koji je predviđao šah, stoni tenis i skok u dalj. U žestokoj konkurenciji ovogodišnju titulu „Najbolji kumovi“ poneli su Boban Bogosavljević iz Vršca i Aleksandar Toth iz Beograda;

zatim, održano je i takmičenje u spremanju jeličke gibanice. Takmičenje se odvijalo u četiri kategorije: kuvari profesionalci, amateri, učenici srednjih ugostiteljskih škola i, kao posebna atrakcija, zaposleni na visokoškolskim ustanovama. Predsednik žirija bio je proslavljeni majstor kulinarstva Stambol Geštamov. U konkurenciji je bilo 40 takmičara, a ovogodišnji pobednici su Nemanja Antić u kategoriji profesionalci, Gorica Stevanović u kategoriji amateri, Milan Ilić je pobednik među učenicima dok je Mirjana Radojković sa Visoke strukovne škole „Prof. dr Radomir Bojković“ pobedila kolege sa drugih visokoškolskih ustanova.

Član organizacionog odbora manifestacije i osnivač Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (PEP), dr Dušan Cogoljević, podseća da je Sabor kumova pored promovisanja običaja kumstva i sporta, usmeren i na promovisanje turizma na Jelici.

“Goračići zaista imaju šta da ponude kad je turizam u pitanju i cilj nam je da se nađemo na turističkoj mapi Srbije. Sabor kumova je manifestacija na kojoj ćemo i dalje da radimo i trudićemo se da još više obogatimo njen sadražaj”, istakao je Cogoljević.

FOTO GALERIJA