Prof. Kravić: Projekat Mladi preduzetnik je šansa za smederevske srednjoškolce

Naslovna najnovije

Projekat „Mladi preduzetnik“ daje učenicima šansu da učine nešto za sebe i planiraju budućnost, a na tom putu podršku im pružaju i lokalne samouprave. Miljana Kravić, član Gradskog veća za resor prosvete i obrazovanja Grada Smedereva, objasnila nam je kako je naš projekat prihvaćen u Smederevu i šta je prvo pomislila kada je čula za „Mladog preduzetnika“.

- Sam naziv projekta asocira na razvijanje preduzetničkog duha kod omladine. Obrazovanje je temelj napretka, a upravo implementacija ovakvih sadržaja u zastareli formalni obrazovni proces jeste jedan od načina za stvaranje pozitivnih promena u društvu. Razvoj preduzetništva je od relevantnog značaja za razvoj privrede i ekonomije u Srbiji, a ovakvi projekti, usmereni na srednjoškolske generacije, utiču na poboljšanje kreativnosti, preduzimljivosti, kritičkog duha i samostalnosti kod učenika, što može samo predstavljati dobar putokaz ka njihovoj boljoj budućnosti – rekla nam je Miljana Kravić, inače profesorka Srpskog jezika.

U Smederevu se raduju saradnji sa VŠPEP i radionicama koje prate projekat. Mentori i učenici su u dogovoru, a lokalna samouprava obezbediće podršku poznatih kompanija.

- Predlog za saradnju Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (VŠPEP) dočekali smo sa oduševljenjem, jer projekat „Mladi preduzetnik“ predstavlja dobru šansu da smederevski srednjoškolci prepoznaju svoje potencijale i iskažu ih na delu kroz vrlo zanimljiv, interaktivni koncept, nove metode učenja i nastavnu praksu, drugačiju od dosadašnje. Grad Smederevo pruža realizaciji projekta operativno-logističku podršku – u proteklom periodu lokalna samouprava bila je spona između tima Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo i smederevskih srednjih škola, a u ovom trenutku, nakon formiranja više od petnaest timova učenika, ulazimo lagano u drugu fazu saradnje. Uz medijsku promociju kojom ćemo afirmisati učešće naših učenika u projektu, u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo, ustanovi koja se odlikuje izuzetnim resursima, održaće se 14. marta velika radionica na kojoj će naši učenici u radu sa profesorima VŠPEP učiti kako da prezentuju svoje biznis-planove, odnosno kako da svoje preduzetničke ideje iskažu na najbolji način kroz efektivno upravljanje vremenom, timski rad i veštine komunikacije.               Ipak, smatram da će lokalna samouprava najviše doprineti uspešnoj realizaciji projekta uključivanjem predstavnika realnog biznisa u završnu ceremoniju projekta koja će se održati 22. marta u Centru za kulturu Smederevo. Kako je Grad Smederevo poslednjih godina mesto velikog privrednog razvoja u kojem mnoge strane kompanije odlično posluju, planiramo da pozovemo predstavnike železare „Hestil“, kompanija „Kajzen“, „PKC“, „Meteh“ i druge da učestvuju u žiriranju i odabiru najboljih timova koji će naš grad predstavljati na takmičenju u Beogradu.

Gospođa Kravić smatra da je projekat Mladi preduzetnik“ odlično osmišljen i da će doprineti razvoju preduzetničkih sposobnosti kod smederevskih učenika budeći kod njih nova interesovanja.

- Zanimljiv način usvajanja sadržaja iz ove oblasti, sticanje novih iskustava kroz proces učenja kroz rad osvežiće i te kako nastavnu praksu. Ako još pomenem i dobru interakciju mentora i učenika, učeničku inicijativu, inovativnost pri osmišljavanju preduzetničkih ideja, razvoj sposobnosti planiranja, upornosti, preduzimljivosti efikasnosti, negovanje osobina veštog govornika, kritičkog mišljenja i objektivnog sagledavanja realnog sveta, onda su ciljevi projekta „Mladi preduzetnik“ ne samo obrazovni i funkcionalni, nego i vaspitni, što je za svaku pohvalu. Profesori i saradnici Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo svojim kompetencijama, idejama, profesionalnošću i predusretljivošću zaista ulivaju poverenje, te se iskreno nadam da je projekat „Mladi preduzetnik“ tek početak uspešne saradnje Grada Smedereva sa Vašom školom i da ćemo narednih godina realizovati zajedničkim snagama još mnoge značajne aktivnosti u oblasti obrazovanja – dodaje Miljana.

Smederevo je grad koji je poslednjih godina, zahvaljujući dobrom radu lokalne samouprave koja odgovorno vodi računa o svojim građanima, dobilo nezaustavljivi podstrek i polet kada je reč o razvoju privrede.

- Mnogi investitori su prepoznali ogromne privredne potencijale našeg grada i u nama odličnog partnera za saradnju. U takvoj podsticajnoj atmosferi, gde je samo tokom prošle godine otvoreno oko 3.000 novih radnih mesta, naša omladina sazreva i razvija se u vredne i odgovorne ljude. Uvođenjem dualnog obrazovanja koje će uspostaviti vezu između škola, preduzeća i lokalnih samouprava, odnosno uskladiti obrazovne profile sa potrebama privrede, stvoriće se dugoročno plodno tle za razvoj i napredak, ali što je važnije od svega – imaćemo odgovornije generacije učenika, koje će biti spremne da se suoče sa realnim problemima, da prepoznaju prilike, postavljaju ciljeve i donose odluke. U skladu s tim, projekat „Mladi preduzetnik“ je veoma važan i koristan – u vremenu kada treba brzo da se misli i deluje, kada je od ključne važnosti kod svakog pojedinca pokretački duh, spremnost na rizik, inovativnost u pronalaženju rešenja, istrajnost i efikasnost, razvijanje ovih veština može samo doneti korist mladima na kojima će budućnost počivati. Kreativno i kritičko mišljenje, inicijativa, komunikacijske veštine, inicijativa i vizionarstvo nisu preduzetnička znanja i veštine važne jedino u oblasti poslovanja – oni su važni u svim oblastima života – poručila je na kraju profesorka Kravić.