Šahisti "Jelice PEP" šampioni Srbije u muškoj i ženskoj konkurenciji!

Zanimljivosti

Upravo završeni ekipni šampionat Srbije u šahu protekao je u potpunoj dominaciji šahovskog kluba „Jelica Pep“ iz Goračića, kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji. 

Dame su ostvarile deset meč-pobeda uz samo jedan nerešen rezultat, u pretposlednjem kolu protiv trećeplasirane ekipe Rada i uz samo jedan pojedinačni poraz u četrdeset četiri odigrane partije. Teodora Injac, Adela Velikić, Tijana Blagojević i Marija Rakić Vulićević pojačane velikom nadom svetskog šaha, sedamnaestogodišnjom Nurđul Salimovom iz Bugarske, bile su ovaj put nepremostiva prepreka za sve na svom putu ka petoj tituli šampiona Srbije u poslednjih osam godina. Bez slabe tačke, uz sjajne rezultate na svakoj tabli, posebno raduje povratak šahu višestruke državne šampionke, Marije Rakić Vulićević. 

Pobeda u muškoj konkurenciji ostvarena je, čini se, još lakše. Posle remija na startu protiv subotičkog Spartaka, momci su nanizali deset uzastopnih pobeda, pri čemu su u direktnim duelima prosto deklasirali ostale pretendente na titulu. Predvođeni iskusnim Borkijem Predojevićem i najmlađim srpskim velemajstorom Velimirom Ivićem, prvotimci Jelice, Marko Nenezić, Bojan Vučković, Mihajlo Radovanović, Milan Zajić i Boban Bogosavljević podsećali su na najfiniji satni mehanizam. Više od svega imponovala je lakoća kojom je Ivić ostvario sjajan rezultat na drugoj tabli i fišerovski rezultat Bobana Bogosavljevića koji je sa 10,5 osvojenih poena od jedanaest mogućih ostvario procentualno najbolji rezultat na obe lige. 

null

Uz veliku pomoć Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo, preduzimljivost i poslovno iskustvo osnivača Škole Dušana Cogoljevića, krenuo je strelovit uspon. Već prve takmičarske godine, 2009. ostvaren je plasman ženske ekipe u I ligu i muške u II ligu. Tada se ovom dvojcu pridružio internacionalni majstor Jovan Todorović, uz ostale aktivnosti, kao stalni trener ženske ekipe. Aktivnoj igri se vraća internacionalni majstor Ivan Marković, vrhunski trener i nekada velika nada našeg šaha. Njegov doprinos ulasku muške ekipe u I ligu kao i njenoj organizaciji i formiranju u sadašnjem obliku bio je presudan.

Još jedan povratak šahu iste godine, ovoga puta velemajstora Svetlane Prudnjikove, i dolazak evropske šampionke, Natalije Žukove iz Ukrajine rezultirao je prvom ženskom titulom, 2013. godine. Te pobede će se nastaviti i u naredne dve godine dok će se muška ekipa kaliti u elitnom takmičenju, dok ne stasa za najveće domete. Doprinos razvoju tima u ovom periodu dali su mnogi domaći i strani šahisti pri čemu je vršeno stalno podmlađivanje uz pomaganje razvoja najmlađih i najperspektivnijih. 

Ovim povodom, Dušan Cogoljević je gostovao u emisiji "Svitanje" na TV Pink.