Otvoren međunarodni šahovski turnir PEP 2017

Naslovna najnovije

Međunarodni šahovski turnir "PEP 2017" započeo je u utorak, 28. februara 2017. godine u prostorijama Šahovskog kluba "Beograd", na tribinama stadiona OFK "Beograd", a trajaće do 9. marta, uz direktan prenos putem interneta. 

Turnir je zamišljen je kao ekipni turnir dve ekipe (Ekipa A i Ekipa B) koje igraju po Ševeninškom sistemu. 

Takmičenje je otvorio dr Dušan Cogoljević osnivač Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (VŠ PEP) koja je i pokrovitelj i generalni sponzor ovog turnira.

- Pokrenuli smo jednu inicijativu da pokažemo da šah može da izgleda i drugačije, a to znači da se ne borimo ni za kakve funkcije već samo za prosperitet šaha u Srbiji. Pokušavamo da mladim šahistima omogućimo da ostvare norme o kojima sanjaju i koje planiraju. Pokušaćemo da na ovaj način i popularizujemo šah i podignemo ga na više grane – poručio je dr Cogoljević, koji je povukao i prvi potez na turniru.

Prethodno je predsednik ŠK „Jelica PEP“ najavio da postoji mogućnost da se prostorije ŠK “Beograd“ na tribinama stadiona OFK Beograd prošire te da dva šahovska kluba zajedno imaju prilike da igraju šah i treniraju.

- Znate da je ŠK „Jelica“ trostruki šampion Srbije u ženskoj konkurenciji, a ove godine polažemo velike nade i u muški sastav. Iskoristio bih priliku da predstavim dva mlada pojačanja ŠK „Jelica“, intermajstora Marka Nenezića i Mihajla Radovanovića i da im uručim klupsku opremu – kazao je Baralić, nakon čega je novim takmičarima "Jelice" uručena oprema. 

Otvaranju turnira su prisustvovali i legendarni dečiji pesnik Ljubivoje Ršumović i proslavljeni fudbaler i nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Srbije i Crne Gore Ilija Petković.

Na ovom turniru igrači Ekipa A imaće priliku da osvoje velemajstorsku, intermajstorsku, žensku velemajstorsku i žensku intermajstorsku normu, a igrači Ekipe B će imati priliku da osvoje intermajstorsku normu, izuzev četiri velemajstora (Damljanović, Kovačević, Bogosavljević i Draško).

Ideja je da se pruži prilika prevashodno mladim igračima ŠK "Jelica PEP" i članovima A i univerzitetske reprezentacije Srbije (Miloš Roganović, Marko Nenezić, Vuk Đorđević, Mihajlo Radovanović, Adela Velikić i Jovana Erić) da osvoje neku od normi (velemajstorsku ili intermajstorsku).

Odigravanje partija je svakog dana od 17.00 sati, a organizator je obezbedio prenos svih partija uživo putem interneta.

Organizatori turnira su šahovski klubovi "Jelica PEP" i "Beograd".

Sudije su Nebojša Baralić, međunarodni šahovski sudija i doc. dr Vladica Andrejić,FIDE sudija.

FOTO GALERIJA