Ministar prosvete primio četvrtfinaliste Svetskog debatnog prvenstva, među njima i studenta PEP-a

Zanimljivosti

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je u četvrtak 12. januara sa studentima koji su pobedili i plasirali se u četvrtfinale nedavno održanog Svetskog univerzitetskog debatnog prvenstva u Holandiji, a među njima i studenta Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo Jovana Petronijevića.

- Vi ste primer za koji moraju da čuju svi. Dobrim rezultatima se moramo pohvaliti i motivisati druge da vas slede. Trudićemo se da promovišemo najbolje i učenike, studente i naučnike - poručio je ministar i čestitao studentima na izuzetnim rezultatima, prenosi agencija Tanjug.

Pobednici takmičenja su Miloš Marjanović i Teodora Rešetar, a u četvrtfinale su se plasirali Jovan Petronijević, Đorđe Jovićević, Ognjen Miladinović i Ilija Ivanišević.

Ministarstvo je budžetom za ovu godinu predvidelo novac za projekat koji će se baviti organizovanjem studentskih takmičenja i nagrađivanjem, a već u februaru počinje takmičenje za najbolju studentsku ideju, rekla je pomoćnica ministra za razvoj i visoko obrazovanje Vesna Mandić, navodi se u saopštenju.

Ministar je pozvao članove debatnog tima da daju predlog kako da se organizovalo takmičenje na nacionalnom nivou, navodi se u izveštaju Tanjuga.

Upravo je takmičenje na nacionalnom nivou želja studentskog udruženja Otvorena komunikacija, istakli su studenti.

- Imamo sedam debatnih klubova na fakultetima i pet u srednjim školama, i to uglavnom u Beogradu. Osnovni debatni kursevi su besplatni. Međutim, pojedini studenti imaju problem da dođu do novca koji im je potreban za odlazak na međunarodna takmičenja - rekao je Đorđe Jovićević.

Ministar je studentima poručio da su vrata Ministarstva za njih otvorena.

- Nismo bogato Ministarstvo ali smo veoma snalažljivi. Računajte na našu podršku - rekao je Šarčević.

Kako navodi agencija, ministar je, takođe, istakao i da će uskoro početi javna rasprava o novom Zakonu o visokom obrazovanju i da će on biti pre svega u funkciji obezbeđivanja kvalitetnijeg obrazovanja.

- Da bismo pomogli studentima neophodno je da sarađujemo i razgovaramo, a preduslov toga je da se studenti bolje organizuju i imaju jedinstvene stavove - zaključio je ministar.

Podsetimo, tim VŠ PEP koji su činili Jovan Petronijević i Jelisaveta Stanišić plasirao se u četvrtfinale Svetskog univerzitetskog debatnog prvenstva u Holandiji.

Blic