Finale Mladog preduzetnika zadivilo žiri i publiku!

Naslovna najnovije

Takmičenje „Mladi preduzetnik“, koje je održano u petak 21. aprila u maloj sali Doma omladine u Beogradu, pobralo je brojne pozitivne komentare žirija i publike. Kreativno, originalno, impresivno, neke su od reči kojima su članovi žirija ocenili učesnike finala na kojem se našlo devet srednjoškolskih ekipa iz čitave Srbije.

Pobedu je odnela ekipa iz Niša “BioBeng” koju su činile učenice „Pravno-poslovne škole“:  Hristina Stefanović, Miljana Nešić, Sara Veselinović, Anđela Milenković i Kristina Ristić. One su predstavile projekat proizvodnje biobutanola, specijalnog biogoriva koje bi moglo da bude dodatak svakom drugom gorivu i pogodno za svaki automobil i koje smanjuje štetne gasove, ali i potrošnju.

Drugoplasirana ekipa „Veles organik“ je iz Beograda, učenici „Druge ekonomske škole“: Jovana Korać, Filip Lazarević i Kristina Lazarević predstavili su svoju ideju proizvodnje zdrave hrane i organskih proizvoda, hrane koja ne sadrži GMO, a to bi bile bobice, čajevi i drugi proizvodi kojima bi snabdevali restorane i kafiće, ali i slali na kućne adrese.

Tim iz „Tehničke škole“ iz Smedereva pod nazivom „Spaljivači“, zauzeo je treću poziciju sa potpuno originalnom pričom o spaljivanju opasnog medicinskog otpada.

Kako su svi učesnici takmičenja zadivili žiri i publiku svojim biznis idejama i kreativnošću, spomenućemo i teme takmičara koji nisu osvojili neko od prva tri mesta ali su takođe dobili izuzetno pozitivne kritike od strane žirija. Tako je “Etno kutak” predstavio proizvodnju nakita sa etno detaljima, ali i ratluka, dok je “Serbian food Energy” planirala organizvovani izvoz proizvoda srpskog seljaka, od mesnih prerađevina, preko slanih i slatkih prerađevina do voća i povrća, a glavna destinacija izvoza bila bi Rusija. Ekipa ”Kameleon” koja se bavi marketingom, promovisala je knjigu o nestvarnoj i zanemarenoj Srbiji, odnosno lepotama i događajima koji vrebaju svoje mesto iz prikrajka. Tim “Fund & Edu Toysa” predstavio je proizvodnju bezbednih igračaka za decu, i to od drveta, nikako od plastike, od sečenja drveta i obrade, sve do finalnog lakiranja. Grupa pod nazivom “Afrodita” odlučila se za posao organizovanja svadbi, a u svojoj ponudi ova agencija ima: kraljevsko venčanje, venčanje iz snova i srećno venčanje. Na kraju, ekipa “Paradajza” predstavila je novu društvenu igru koja promoviše ekonomiju, a njihova “Ekonomija gejm” ima do osam igrača (četiri kompanije i četiri domaćinstva) i 96 kartica za igru.

Žiri su činili Zoran Ilić, vlasnik kompanije „Biomelem“,  Sanja Popović iz Udruženja poslovnih žena, Duka Samardžić direktor kompanije „Sameks Group“, prof. dr Predrag Dedeić, predsednik Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, prof. dr Vladimir Medan ispred agencije za osiguranje depozita Republike Srbije, David Lithgoe, Milisav Tijanić koji je finansijski ekspert i ovlašćeni sudski veštak, Ivan Knežević ispred Evropskog pokreta Srbije, Vida Putnik, direktor marketinga komanije „Dijamant“, Bata Đorđević, Tatjana Kalezić ispred udruženja „Serbia Start Up“, Mirko Milanović direktor turističke agencije „Viva Travel“ i Nikola Ignjatović ispred štamparije „Curent“.

Predsednik žirija Zoran Ilić iz Biomelema rekao je da sa svojim  mnogobrojnim obavezama ima vrlo malo slobodnog vremena, ali da će ga uvek rado izdvojiti za ovakve mlade i kreativne preduzetnike.

“Vi mladi preduzetnici, vi ste elita!” poručio je Ilić i obećao: “Ja sam danas video devet mladih ekipa i devet pobednika, a mi ćemo pomoći da sve te ideje koje smo čuli nađu mesto na tržištu”.

Tri prvoplasirane ekipe su dobile lepe nagrade, a pobednički tim je dobio i besplatan put u Veneciju u organizaciji agencije “Viva travel”.

Vredne nagrade za takmičare su obezbedili pokrovitelji programa: kompanija „Dijamant“, kompanija „Medela“, kompanija „MK Group“, kompanija „Biomelem“, turistička agencija „Viva Travel“ , štamparija “Kurent“, udruženje “Serbia Start Up“ kao i organizator ovog projekta Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (VŠ PEP).

Fotografije sa takmičenja možete pogledati OVDE.