Arslan je stipendista PEP-a i hit vest u medijima: Čisti ulice, studira master i čita Dostojevskog

Zanimljivosti

Arslan Bajramoski je ličnost koja razbija sve predrasude. Nakon trogodišnjih studija, koje je završio u roku i stečenog zvanja ekonomiste, dobio je stipendiju Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo da nastavi školovanje koje je započeo na ovoj školi.

Iako u petoj decenijji života, i iako je zaposlen u Gradskoj čistoći kao čistač ulica, to ga nije sprečilo da upiše studije. I da ih uspešno završava. Zato je Arslan postao jedna od najzanimljivijih vesti u srpskim medijima. 

TV Prva je uradila prilog o njemu, a brojni drugi mediji su potom preneli priču. 

Arslan je zaljubljenik u knjige. Pročita ih godišnje oko 50 knjiga, zbog čega je dobio nadimak Aca Filozof. Ipak, kada je upisao studije, mnogi su mu govorili da odustane. Ali bilo je i onih koji su mu dali podršku. 

– Ljudi koji su prijatelji i oni koji su završili škole rekli su mi da neću ništa izgubiti, samo dobiti – priča Aca.

On kaže da mu obimno gradivo i udžbenici nisu bili problem, već trema.

– Na prvoj godini kad sam imao sociologiju iako sam znao perfektno i više nego perfektno, bio sam odsečen, iako znam i više nego što treba – objašnjava Arslan.

Iako je položio 29 ispita i završni rad, dobio diplomu, i dalje radi sa metlom. Kako kaže, imao je ponudu za posao magacionera, ali nije mogao da ga prihvati.

– Imamo sam operaciju kolena i ne bih mogao fizički da to izdržim. Ako bude bolji posao, bude, ako ne, opet dobro – skroman je Arslan.

Dok čeka bolji posao, za koji su nadležni u Gradskoj čistoći naveli da je u planu, Arslan je dobio šansu da nastavi studiranje. Dobio je školarinu za dvogodišnje master studije na VŠ PEP. Nakon prve godine mastera, on dobija priliku da dobije zvanje diplomiranog ekonomiste, a potom, ukoliko nastavi, može da stekne i titulu mastera.

Vest o dobijanju stipendije mu je saopštila pomoćnik direktora za finansije na VŠ PEP dr Dragica Jovančević, što je on sa oduševljenjem prihvatio.

Uprkos studentskim obavezama, Arslan ne odustaje ni od čitanja drugih knjiga, a pored Njegoša, čije stihove iz "Gorskog vijenca" citira naizust, izgleda da mu je Dostojevski baš po meri.

– Čitam, letos sam pročitao "Braću Karamazove", "Zločin i kaznu", sad trenutno čitam "Idiota” – nabraja Arslan dela slavnog ruskog pisca.

Volje za učenjem mu ne nedostaje, a mi se nadamo da će mu stečeno obrazovanje i doploma pomoći da dobije bolji posao i zasluženu poziciju. 

Video prilog o svemu ovome možete pogledati OVDE.

Prva.rs