Održana Peta međunarodna naučna konferencija

Naslovna najnovije

Peta međunarodna naučna konferencija pod nazivom "Zapošljavanje, obrazovanje i preduzetništvo", pod pokroviteljstvom „Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo“ (VŠ PEP) iz Beograda, Ministarstva privrede i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, održana je 28. i 29. oktobra u Beogradu.

Na otvaranju naučne konferencije potpisan je i ugovor o saradnji VŠ PEP sa Ruskim Novim Univerzitetom iz Moskve, ministarstvom prosvete Republike Gabon i Univerzitetom Privredna akademija iz Novog Sada. Potpisnici ugovora su bili: direktor VŠ PEP prof. Dr Jovan Živadinović, prorektor RNU Igor Darda, Branka Vijoglavin ispred ministarstva prosvete Gabona i rektor Privredne Akademije Mirko Kulić.

Predsednik Naučnog odbora konferencije prof. dr Mirjana Radović Marković naglasila je na početku konferencije da je ovo godina preduzetništva, a da preduzetništvo u današnje vreme postaje sve dinamičnije.

 - Na ovoj naučnoj konferenciji imaćemo predstavnike iz 21 zemlje sveta, što je najveći broj zemalja učesnica do sada. Od kada je pre pet godina ustanovljena ova naučna konferencija, učestvovalo je ukupno 39 zemalja sa 450 naučnih radova koje je potpisalo 945 autora i naučnih radnika, a izdato je i 19 tematskih monografija - rekla je dr Radović Marković.

Ona je dodala da je preduzetništvo generator novih poslova, a obrazovanje osnova da bi ljudi stekli znanje i veštine kako bi mogli da pokrenu svoje poslovanje. 

- Cilj konferencije je da se umrežimo i da razmenom iskustava rešavamo probleme iz ovih oblasti. Bez umrežavanja i razmene ideja i mišljenja nema napretka – kazala je ona. 

Osnivač VŠ PEP dr Dušan Cogoljević rekao je da su nauka i obrazovanje glavni pokretač, oslonac i temelj razvoja i „predstavljaju celokupnu vrednost društva podstičući sveže misli i saznanja naučnog značaja za razvoj preduzetničkih inicijativa, inovacija, ekonomskih sloboda“.

- Samim tim utiču i na zapošljavanje, koje predstavlja moćno sredstvo u borbi za razrešenje osnovnih problema društva – siromaštva sa svim njegovim vidovima ispoljavanje i putevima usložavanja. Posebno ističem da se svake godine povećava broj studenata PEP-a koji učestvuju na konferenciji sa svojim zapaženim radovima. Ovo tim pre,jer je škola ostvarila i značajnu međunarodnu saradnju sa univerzitetima iz zemlje i inostranstava. Za svoj rad smo dobili mnoge nagrade, a svakako najznačajnija je za Poslovnu izvrsnost (Oskar kvaliteta) iz oblasti društvene odgovornosti, strategija i liderstva –istakao je dr Cogoljević.

On je naglasio da PEP stipendira najbolje i najuspešnije studente koji dobijaju besplatne studije. 

- PEP je ove godine postigao dva velika rezultata. Naši studenti su postali prvaci Evrope i viceprvaci sveta u debati, a to smo ostvarili za kratko vreme od osam godina postojanja naše visoke škole – naglasio jedr  Cogoljević.

Renata Pindžo, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, obratila se prisutnima u ime Vlade Srbije, rekavši da je potrebno boriti se za svako radno mesto i da su u tom smislu jako važne izmene sistema obrazovanja.

- Ove teme – zapošljavanja, obrazovanja i preduzetništva, izuzetno su povezane i isprepletene – navela je ona i konstatovala da je jedna od grana privrede u kojoj Srbija beleži porast– turizam.

- Turizam je industrija i sve više se ubraja u sektor kreativne industrije. Imamo preko 3.500 preduzeća i 10.000 preduzetnika koji se bave turizmom. To je sektor u koji treba ulagati – poručila je Pindžo. 

Suorganizatori ove konferencije su: Internacionalni istraživački institut za socijalno preduzetništvo i ekonomski razvoj (IRISEED) iz Birmingema (Velika Britanija), Internacionalni koledž za interdisciplinarne studije (SAD), Fakultet za preduzetništvo – Univerzitet u Teheranu (Iran), Beogradska bankarska akademija (Srbija), Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka, Fakultet za filozofiju – Univerzitet u Sofiji “St. Kliment Ohridski” (Bugarska) i Evropski savet za mali biznis i preduzetništvo – ECSB Univerzitet u Turku (Finska).

U subotu 29. oktobra održan je i okrugli sto sa zanimljivom temom: ,,Troškovi i ekonomski efekti procesa pridruživanja i pristupanja Srbije EU i ekonomski efekti nakon punopravnog članstva“. Na okruglom stolu su, pored profesora Milana Beslaća sa VŠ PEP učestvovali i: prof. dr Dušan Janjić, narodni poslanik prof. dr Miladin Ševarlić, predsednik Društva ekonomista Beograda prof. dr Gojko Rikalović, Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije i akademik prof. dr Radmila Grozdanić, sa Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo.

Istoga dana, 29. oktobra, održan je i Forum “Time management - Stress management”. Forum je vodio prof. dr Žarko Pavić, a panelisti su bili: dr Slavko Karavidić, dr Mihaela Stroe (Rumunija), Jasmina Tal (Bugarska) i Ioana Andrievici (Rumunija).

FOTO GALERIJA 1