Još jedna uspešna internacionalna nedelja za Visoku školu PEP

Naslovna najnovije

U okviru Erasmus projekta predstavnici Visoke škole PEP učestvovali su na međunarodnoj nedelji u Sibiju, Rumunija.

U delu Erasmus programa koji se odnosi na mobilnost nastavnog/nenastavnog osoblja učešće sa PEP su uzeli dr Zorana Nikitović, dr Slađana Vujičić, i prof. dr Vladimir Ristanović.

Prema planu aktivnosti nastavnici PEP-a Zorana Nikitović i Vladimir Ristanović uspešno su održali predavanja internacionalnoj grupi studenata na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Lucian Braga iz Sibiua u Rumuniji, a koji je bio organizator nedeljnog skupa. Tema interaktivnog predavanja doc. dr Zorane Nikitović je bila „Multikulturalna i interkulutralna komunikacija“, u okviru koje je posebno naglašena značaj pregovaranja i komunikacija u poslovanju. Prof. dr Vladimir Ristanović održao je predavanje na temu „Ekonomija EU“ u okviru koje je akcenat bio na funkcionisanju EU i benefitima/troškovima država članica i kandidata unutar regionalne integracije.

Tokom međunarodne večeri, na kojoj su svi učesnici i partneri bili u obavezi da predstave svoju državu kroz prepoznatljive nacionalne specijalitete, PEP je zajedno sa sjajnim srpskim kolegama, nastavnicima Mašinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i nenastavnim osobljem Univerziteta u Novom Sadu, dočarao i ponudio domaće srpske proizvode – od hrane: domaći hleb, pitu sa sirom, projaru, sir, kajmak, čvarke, pršutu, ajvar; od pića: domaće rakije, domaća vina; od slatkiša: vanilice, grancle, štrudlu s makom, komisprot, puslice, padobrančiće. Bogat izbor i promo materijali koji smo poklanjali, zadržavali su sve učesnike najduže za stolom Srbije, gde smo ostavili odličan utisak i pobrali sve simpatije učesnika i organizatora.

Učešće na projektu u Rumuniji predstavnici PEP-a su iskoristili za unapređenje saradnje sa partnerskim institucijama koje su na projektu iz Poljske, Austrije, Turske, Nemačke, Letonije, Rusije, kao i azijskim partnerima iz Japana, Malezije, Filipina i Indonezije. Svi partneri su pozvani da uzmu učešće na međunarodnoj konferenciji „Employment, Education and Entrepreneurship“ koju PEP organizuje svake godine u oktobru mesecu. Takođe, svi partneri su pozvani da svoje radove publikuju u časopisu „International Review“. Tokom posete, akcenat razgovora sa predstavnicima svih univerziteta učesnika na projektu bio je na daljoj naučnoj saradnji, projektnim aktivnostima u okviru Erasmus programa, razmeni iskustava i primeni dobre prakse, kao i naučno-istraživačkom radu.